Ben jij halfvol?

Ben jij halfvol?

Als zorgverlener op een traumahelikopter of ambulance is er sprake van een hoge emotionele belasting in het werk. Hoe zorg je dat dat niet teveel wordt? Gisteren in het artikel van RTL Z een arts van een traumahelikopter aan het woord. Zij geeft duidelijk aan waar dat in zit: vertrouwen in elkaar, als team erover praten en elkaar steunen.

Het is niet alleen de belasting zelf die kan zorgen dat het je teveel wordt maar het gebrek aan steun, vertrouwen en communicatie. Door met anderen te praten ventileer je niet alleen het gebeurde maar toets je je eigen coping-stijl, de manier hoe je omgaat met een gebeurtenis, met anderen. Dan hoor je soms ook andere belevingen rond dezelfde gebeurtenis.

Nu is een functie als arts op een traumahelikopter niet een hele gangbare, maar er zijn veel mensen die stress ervaren op of door het werk. Het verzuim door psychische oorzaken is inmiddels hoger dan fysieke oorzaken. Vroeger hadden we het druk, druk, druk en nu hebben we stress. Waar ligt de grens tussen druk en stress? Is dat beleving? Of komt dat doordat we anders of minder communiceren met elkaar?

Zo zijn er visies die zeggen dat stress een gevolg is van de betekenis die we zelf aan een gebeurtenis geven. Bij een gebeurtenis hangen we daar een betekenis en emotie aan vanuit onze eigen overtuigingen, zienswijzen, normen en waarden. En dat maakt een groot verschil, zo zal de een stress ervaren van een situatie terwijl een ander zijn schouders ophaalt. Soms is relativeren erg belangrijk.

In hoeverre ben je eigenlijk zelf verantwoordelijk voor je stress? Hoe vaak bedenk je je als je stress ervaart; waar komt dat door? Waarom frustreert mij dit of word ik hier boos om? En, misschien nog belangrijker, kan ik daar een andere keuze in maken? Kan ik dit vanuit een ander perspectief benaderen? Kan ik het omdraaien en zien wat de mogelijkheden zijn in plaats van de onmogelijkheden?

Stel jezelf dus de vraag: is niet het glas maar ben ik halfvol of halfleeg? 

Call Now ButtonBel ons op +31 (0) 85 076 1414