Hoezo duurzame inzetbaarheid?

Schrijver

admin

Onderwerp Algemeen
Gepubliceerd op

27 februari 2023

Vandaag staat in mijn agenda: blog schrijven over wat is duurzame inzetbaarheid.. Dus zit ik nu achter mijn bureau te bedenken hoe ik dit ga uitleggen.

Wat is duurzame inzetbaarheid? Volgens van der Klink e.a. betekent het “dat werknemers in hun arbeidsleven doorlopend over daadwerkelijk realiseerbare mogelijkheden alsmede over de voorwaarden beschikken om in huidig en toekomstig werk met behoud van gezondheid en welzijn te (blijven) functioneren. Dit impliceert een werkcontext die hen hiertoe in staat stelt, evenals de attitude en motivatie om deze mogelijkheden daadwerkelijk te benutten”.

Een hele kluif om te lezen en ik bedenk me “kan je in het nu wel spreken over duurzame inzetbaarheid?”.

Persoonlijk vind ik eigenlijk van niet. Dat verbaast je misschien als ik dat zeg als consultant Duurzame Inzetbaarheid maar het is een vreemde term om in de tegenwoordige tijd te gebruiken.

Je kan op de dag dat je met pensioen gaat pas bepalen of je ‘duurzaam inzetbaar’ bent geweest. Je kijkt dan dus terug op je werkzame leven, niet vooruit.

Niet maakbaar wel te beïnvloeden

Duurzame inzetbaarheid vind ik niet maakbaar, niet alles in het leven is te voorzien. Ik vind wel dat je een invloed hebt op de randvoorwaarden die ervoor zorgen dat je op de dag van je pensioen hopelijk kan concluderen dat je duurzaam inzetbaar bent geweest. Of de dag dat je werknemer met pensioen gaat.

Het zijn immers randvoorwaarden waar je als werknemer én werkgever een invloed op hebt en die vanuit beide partijen nodig zijn. Als alleen één van de twee partijen zich hiervoor verantwoordelijk voelt, dan kom je nog nergens.

En daarom is de definitie van Van der Klink misschien wel een hele mondvol, maar slaat toch wel de spijker op z’n kop. Het beschrijft wat in het heden nodig is om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk op die eerste pensioen dag kunt zeggen; ik was duurzaam inzetbaar.

Al schrijvend bedenk ik dat we misschien beter kunnen praten over optimale inzetbaarheid. Dat vind ik meer recht doen aan waar we mee bezig zijn. Het bevorderen van de inzetbaarheid in het heden, in het nu. Je wilt namelijk eerst voor de dag van morgen iets veranderen en dan pas voor de toekomst, niet in de omgekeerde volgorde.

“Dus begin vandaag met je optimale inzetbaarheid voor een duurzame inzetbaarheid later.”