Wordt u ook blij van tevreden medewerkers?

Schrijver

admin

Onderwerp Algemeen
Gepubliceerd op

27 februari 2023

Als adviseurs duurzame inzetbaarheid horen we HR managers vaak met trots spreken over de resultaten van het Medewerkerstevredenheidsonderzoek. Zo ook recent een HR manager van een middelgroot productiebedrijf. Hij stelde. “Wij hebben het goed voor elkaar. Onze medewerkers zijn tevreden”. Als we hem vragen wat het effect hiervan is op de productiviteit van medewerkers? Of op het aanwezige ziekteverzuim, komt hij niet verder dan voor de hand liggende algemeenheden.

Het meten van de medewerkerstevredenheid is natuurlijk prima. Niets mis mee. Maar de waarde die aan medewerkerstevredenheid wordt gehecht is overtrokken. Zo is er geen aantoonbare relatie met organisatieopbrengsten.

De jeukfactor van tevredenheid

Tevredenheid heeft iets inactiefs in zich. Het duidt op een bepaalde kalmte en rust. Voordat we het in de gaten hebben leidt het tot een zekere mate van zelfgenoegzaamheid. Wij krijgen jeuk van de term tevredenheid. Is dit herkenbaar voor jou? Er is geen (wetenschappelijk) bewijs dat -een grote- tevredenheid onder medewerkers leidt tot betere bedrijfsresultaten. Mogelijk denk je nu je dit leest “moet ik dan stoppen met het meten van de medewerkerstevredenheid?”  Nee, maar we adviseren je om ook de bevlogenheid te meten. 

Hier wordt iedere HR manager warm van

Meerdere wetenschappelijke onderzoeken tonen een direct verband aan tussen bevlogenheid van medewerkers en bedrijfsresultaten. Bevlogenheid leidt onder andere tot minder ziekteverzuim, een hogere productiviteit, minder bedrijfsongevallen, minder klant- en personeelsverloop en hogere omzetten. 

“De waarde van 80% bevlogen medewerkers is onmetelijk groter dan een 8 voor tevredenheid”

Volgens Schaufeli & Bakker (2001) bestaat bevlogenheid uit vitaliteit, toewijding en absorptie. Bevlogen medewerkers bruisen van energie, je herkent die medewerkers wel. Ze voelen zich fit en sterk en zijn in staat om onvermoeibaar door te werken. Ook omdat ze betrokken en toegewijd zijn in dat wat ze doen. Ze ervaren het werk als inspirerend en zijn trots op wat ze doen. Het zijn medewerkers die zo opgaan in het werk dat ze de tijd uit het oog verliezen. Bevlogenheid is een staat van zijn en is de tegenhanger van burn-out, een groot risico nu voor veel organisaties. Wat zou het effect op jouw organisatie zijn als het aantal bevlogen medewerkers met 10 of 20% stijgt?

Is bevlogenheid maakbaar?

Als werkgever heb je hier een grote invloed op maar we kunnen het beter omdraaien: geef je er geen aandacht aan, dan gebeurt het in elk geval niet. Dan zullen de risico’s op burn-out eerder toenemen. De rol van de leidinggevende is hierin een belangrijke. Een coachende houding van de leidinggevende door continu feedback te geven en het bieden van sociale steun zijn effectief. Maar ook de mogelijkheden voor medewerkers om zich te ontplooien, het afwisselen in taken en het hebben van regelmogelijkheden en autonomie in het werk zijn belangrijke factoren.

Waar te beginnen?

Allereerst door in kaart te brengen hoe het staat met de bevlogenheid onder de medewerkers, hoe doen jullie het op dat gebied? Een meting is met beschikbare valide vragenlijsten makkelijk uit te voeren en geeft meteen inzicht in waar je staat als organisatie. Zo krijg je inzichten waarmee je gericht aan de slag kan om de bevlogenheid onder je medewerkers te bevorderen. Tot slot Laten we werk maken van bevlogenheid en bedenk…

Tot slot

Laten we werk maken van bevlogenheid en bedenk…

Een beetje bevlogen bestaat niet…                                                                     een medewerker is wel of niet bevlogen

Iedereen kan bevlogen worden…                                                                         het is functie- en niveau onafhankelijk

Bevlogen medewerkers steken niet bevlogen collega’s aan…                                                     het is een positief virus

Bevlogen medewerkers zijn beter en meer duurzaam inzetbaar…     ze zijn vitaler, wendbaarder en veerkrachtiger