Bruis di model®

Wij ervaren dat veel organisaties worstelen met de term duurzame inzetbaarheid. Wat verstaan we eronder én hoe pak je dat aan in de praktijk? De behoefte aan een praktisch inzetbare leidraad heeft Bruis vertaald naar onderstaand model, het Bruis DI model®.

Het geeft inzicht in de voorwaarden die nodig zijn om te komen tot een optimale inzetbaarheid. In het model zijn de voorwaarden aan de organisatiekant in het grijs opgenomen.
Dit zijn de DI condities, cultuur en leiderschap.
In het groen de medewerkerskant met eigenaarschap en de 6 eigenschappen van inzetbaarheid.

De dialoog in het midden zorgt voor de optimale afstemming tussen de behoefte van
de organisatie en de medewerker.

Klik op het model voor meer toelichting.

Wil je meer informatie of een vrijblijvende afspraak? Mail of bel ons gerust!

VITALITEIT VAKBEKWAAMHEID BEVLOGENHEID VEERKRACHT VERBONDENHEID WENDBAARHEID

Cultuur en leiderschap

Welke cultuur heerst er binnen jouw organisatie? De leiderschapsstijl en de organisatiecultuur zijn van groot belang voor het succes van de organisatie. Is het een werkklimaat waar duurzame inzetbaarheid een thema is? Worden medewerkers hierin gestimuleerd? Als leidinggevende ben je een belangrijke cultuurdrager en kan je het verschil maken.

Condities duurzame inzetbaarheid (DI-condities)

Ben jij je er als werkgever van bewust wat je zelf kunt doen om betrokken en bevlogen medewerkers te krijgen? Kunnen jouw medewerkers zich bijvoorbeeld voldoende ontwikkelen? Hebben ze een goede werk-privé balans? Voelen ze zich fysiek en mentaal veilig en in hoeverre worden ze betrokken bij belangrijke beslissingen?

Allemaal zaken die van invloed zijn op de inzetbaarheid van je medewerker. Wij helpen je als werkgever om dit in kaart te brengen en hierin stimulerend en faciliterend op te treden. Om zo een cultuur te creëren die duurzame inzetbaarheid en eigenaarschap volledig ondersteunt.

Dialoog

Een goede dialoog met medewerkers is belangrijk. Optimalisatie van inzetbaarheid kan niet zonder een goed, open gesprek. Dit is dan ook de middelste cirkel in ons model. Een vruchtbare dialoog vraagt om een veilig werkklimaat en leidt uiteindelijk tot het maken van gerichte acties en afspraken.

Eigenaarschap

Wil je dat je medewerkers proactief zijn, kritisch naar hun leefstijl kijken en nadenken over hun toekomst? Pas wanneer ze eigenaar zijn van hun eigen inzetbaarheid zullen medewerkers investeren in hun loopbaan. Ons model gaat hierbij uit van zes eigenschappen:

1. Bevlogenheid
2. Veerkracht
3. Vakbekwaamheid
4. Wendbaarheid
5. Verbondenheid
6. Vitaliteit

De mate waarin deze eigenschappen bij een medewerker aanwezig zijn, is bepalend voor de vraag of een medewerker inzetbaar is, nu én in de toekomst. Hieronder is uitgelegd hoe je een medewerker met deze eigenschappen kunt herkennen.

Bevlogenheid Bruis DI model® Bevlogenheid
Een bevlogen medewerker typeert zich door te bruisen van energie. Hij of zij gaat volledig op in het werk en heeft passie voor wat hij/zij doet.

Veerkracht Bruis DI model® Veerkracht
Een veerkrachtige medewerker typeert zich door om te kunnen gaan met tegenslagen én heeft het vertrouwen, de motivatie en energie om door te gaan.

Vakbekwaamheid Bruis DI model® Vakbekwaamheid
Een vakbekwame medewerker zal zich blijven willen ontwikkelen. Zijn of haar kennis, competenties en vaardigheden voldoen aan de eisen die het werk vraagt.

Wendbaarheid Bruis DI model® Wendbaarheid
Een wendbare medewerker kan goed omgaan met veranderingen in het werk als gevolg van interne en externe factoren. Hij of zij schikt zich makkelijk in zijn of haar nieuwe rol.

Verbondenheid Bruis DI model® Verbondenheid
Een verbonden medewerker typeert zich door hart voor de zaak te hebben. Hij of zij is loyaal naar de organisatie en de collega’s. Daarnaast identificeert hij/zij zich met de normen en waarden binnen de organisatie en haar doelen. Dit leidt tot intrinsieke motivatie.

Vitaliteit Bruis DI model® Vitaliteit
Een vitale medewerker herken je door een goede mentale en fysieke gezondheid. De medewerker neemt daar ook verantwoordelijkheid en eigenaarschap in.

Call Now ButtonBel ons op +31 (0) 85 076 1414