Werkend Nederland voetballer

Wat kan werkend Nederland leren van de voetbalwereld?

Voetbal is sinds jaar en dag (volks)sport nummer 1 in Nederland. Er zijn veel mensen die zelf de voetbalschoenen aantrekken. Nog meer mensen volgen de voetbalsport passief. Live of voor de televisie gezeten. Over het Nederlands elftal hebben we vrijwel allemaal een mening. We weten precies hoe het spelletje gespeeld moet worden. Hebben een -soms ongenuanceerde- mening over de trainer en spelers. “Betaald voetballers hebben een luizenleven, waarvoor ze ook nog eens vorstelijk betaald worden”. Deze of vergelijkbare uitingen hoor je geregeld. 

Toegegeven, de salarissen in de top van het betaald voetbal, zijn buitensporig. Toch -waarmee ik de vaak torenhoge salarissen niet wil rechtvaardigen- gaan de inspanningen verder dan trainen en het spelen van wedstrijden. Voetballers zijn continu bezig met het verbeteren van hun eigen inzetbaarheid. Ze voelen zich eigenaar van hun inzetbaarheid en handelen hier ook naar. Zie hier wat werkend Nederland kan leren van een betaald voetballer. Laten we hier eens op inzoomen.

Leefstijl
Elke voetballer is zich heel bewust van het effect dat zijn leefstijl heeft op zijn inzetbaarheid en prestaties. Aan beweging heeft een voetballer natuurlijk geen gebrek. Ook gezonde voeding, geen of zeer beperkt alcohol, niet roken, voldoende rust en ontspanning etc. zijn voor een voetballer heel normaal. Voor de gemiddelde werknemer ligt dit anders. Bewust bezig zijn met de leefstijl is voor veel werknemers beperkt of zelfs niet aan de orde. Ter illustratie enkele recente cijfers (2019) van het RIVM. Hieruit blijkt dat 48% van de volwassen Nederlanders niet of te weinig bewegen. Ook rookt 20% en houdt 60% van de volwassen zich niet aan de richtlijn alcoholgebruik van de Gezondheidsraad (<= 1 glas alcohol per dag).

Ontwikkelen
Een voetballer is altijd bezig met zijn ontwikkeling. Het na de training nog even oefenen in het nemen van vrije trappen is bijvoorbeeld heel normaal. Hoeveel medewerkers oefenen en verbeteren de eigen vaardigheden na werktijd? De ontwikkeling van een voetballer richt zich ook op zijn duurzame inzetbaarheid. De grootste groep betaald voetballers in Nederland (cijfers geven aan zo’n 70%) is na hun actieve loopbaan niet financieel onafhankelijk. Zij zullen na hun actieve carrière een maatschappelijke carrière moeten opbouwen. Veel voetballers zijn hier al tijdens hun actieve voetbalcarrière mee bezig. Zij studeren, volgen cursussen, etc. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA 2019) van CBS en TNO is op te maken dat bijna 55,6% van werkend Nederland geen behoefte zegt te hebben aan het volgen van een opleiding en training. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 49% van de werknemers de afgelopen 2 jaar geen opleiding of training gevolgd heeft. Alsof de functie van de gemiddelde werknemer niet aan verandering onderhevig is. Er geen andere competenties en kennis gevraagd worden.

Eigenaarschap en leiderschap
Op elke training en in elke wedstrijd er vol voor gaan. Top presteren. Deze zaken zijn onlosmakelijk verbonden met het leven en de instelling van een betaald voetballer. Als een voetballer niet presteert heeft dit vrijwel altijd consequenties. Hij verdwijnt uit het basiselftal en komt op de bank of zelfs tribune terecht. Een voetballer voelt zich in psychologische zin eigenaar van zijn loopbaan. Hij weet wat hij ervoor moet doen (en laten) om het beste uit zichzelf te halen en handelt hier ook naar. De trainer/coach heeft ook een bepalende rol. Deze stimuleert, faciliteert, geeft aandacht en handreikingen. Het eigenaarschap van medewerkers ten aanzien van hun inzetbaarheid laat vaak (nog) te wensen over. Lever ik op basis van mijn inzet, kennis, competenties, motivatie, fysieke en mentale belastbaarheid de juiste toegevoegde waarde? Wat is er nodig om mijn huidige en toekomstige inzetbaarheid te verbeteren? Welke medewerker is hier mee bezig? Maar ook welke leidinggevende is hierover echt in gesprek met medewerkers?

Aan uitdagingen geen gebrek!

Call Now ButtonBel ons op +31 (0) 85 076 1414