Nederlandse-milleniums-meest-loyaal

Nederlandse millennials meest loyaal

Uit onderzoek van CVster blijkt dat Nederlandse jongeren het langst bij hun werkgever blijven. Zij blijven gemiddeld 2,5 jaar bij dezelfde werkgever t.o.v. een wereldwijd gemiddelde van 1,2 jaar. Dat betekent dat de Nederlandse millennials dus (relatief) lang in dienst blijven. Toch is de algemene indruk bij werkgevers vaak anders.

Een werkgever vertelde mij onlangs dat het investeren in zijn jonge medewerkers weinig zin heeft juist omdat ze zo snel weer vertrekken. Bij een nieuwe werknemer begint de investering opnieuw waarna de geschiedenis zich herhaalt. Een soort bodemloze put… 

Mijn vraag was of hij wist waarom zijn jonge medewerkers vertrekken. Het antwoord bij het exitgesprek was meestal ‘een nieuwe stap’ of ‘meer salaris’ en daar nam deze werkgever genoegen mee. Het waren factoren waar de werkgever weinig mee kon. Dus was mijn advies om het exitgesprek anders in te zetten. Geef de medewerker voorafgaand aan het gesprek een vragenlijst die ze kunnen invullen waarin alleen factoren zijn opgenomen die over het bedrijf zelf gaan. Vragen zoals ‘heb je de indruk dat je competenties voldoende zijn benut’, ‘ik werd voldoende gewaardeerd’ of ‘ik kreeg energie van mijn werk’. 

Juist die factoren die zorgen dat je medewerkers (van alle leeftijden!) bindt en boeit. Bespreek deze vervolgens met elkaar waarbij je natuurlijk als leidinggevende open moet staan voor kritische feedback. Dit geeft juist de input om interne processen onder de loep te nemen; waar kan je als organisatie nog een verbeterslag maken? 

In een gezonde organisatie blijven medewerkers komen en gaan, want een in- door- en uitstroom is een natuurlijk fenomeen. Maar maak daar gebruik van, want je vertrekkende medewerker is dan even je meest waardevolle medewerker.

Wij zijn Bruis®, Register Consultants Duurzame Inzetbaarheid en helpen uw organisatie verder. Benieuwd waarmee we uw organisatie verder mee kunnen helpen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek info@bruis.com

 

Call Now ButtonBel ons op +31 (0) 85 076 1414