Winnend werkgeverschap

Maak van je medewerker de eigenaar

Laatst was ik in gesprek met een werkgever, laten we hem Peter noemen.

Peter heeft een vastgoedonderneming met 15 medewerkers. Hij geeft aan dat hij problemen had met een aantal medewerkers. Ze lagen niet meer met elkaar op één lijn en hij wist niet wat hij ermee moest. Dit is immers niet zijn ding, want hard werken, met klanten bezig zijn en panden verkopen, dat is zijn ding. Maar Peter erkende dat hij er ‘iets’ mee moest doen.

Op aanraden van zijn omgeving heeft hij een coach in de arm genomen die in gesprek ging met zijn medewerkers en hemzelf. Volgens Peter lag hij weer snel op één lijn met zijn medewerkers. Of misschien toch niet helemaal?Hij merkt de laatste tijd dat zijn medewerkers niet meer enthousiast zijn in hun werk. Er is geen passie voor wat ze doen en indien een bezichtiging buiten de reguliere werktijd moet gebeuren dan duikt iedereen onder zijn bureau. Komt het dan zover dat ik straks iemand moet gaan aanwijzen? zucht Peter.

Voor veel Mkb’ers, maar ook leidinggevenden, is deze situatie herkenbaar, want Peter staat hier zeker niet alleen in. De passie en drive die de eigenaar voor zijn eigen zaak heeft, verwacht hij vaak ook van zijn medewerkers.

Sommigen vinden dat je dat niet kan verwachten want als eigenaar heb je (als het goed is) namelijk meer verdiensten. Anderen vinden dat je het wel mag verwachten; je verschaft namelijk werkgelegenheid en loopt als ondernemer het risico daarvoor. 

De kern van het verhaal is dat deze medewerkers zich geen eigenaar voelen. Ze voelen zich niet verantwoordelijkheid over het resultaat van hun eigen werk of hun rol binnen de organisatie. Je hoeft namelijk geen eigenaar te zijn om je wel eigenaar te voelen over je eigen werk en verantwoordelijkheden. 

Peter leg ik uit dat er een aantal factoren zijn die invloed hebben op het eigenaarschap. Dat zijn factoren vanuit de medewerker zelf, waaronder het vertrouwen in eigen kunnen, zelfeffectiviteit en betrokkenheid. In combinatie met factoren vanuit de organisatie, zoals waardering, autonomie en taakduidelijkheid. Het is dus niet alleen de medewerker maar ook de werkomgeving die leidt tot eigenaarschap en passie in het uitvoeren van het werk.

Peter vraagt mij wat hij kan doen. Ik adviseer hem een andere aanpak dan de coach die hem eerder heeft begeleid. Die is namelijk ingesprongen op de uitkomst van de situatie; de slechte communicatie en het onderlinge onbegrip. Hij heeft deze (deels) hersteld en dat is uiteraard heel belangrijk, maar de dieper gelegen oorzaken zijn niet naar boven gekomen. Zolang je deze oorzaken niet weet zal je altijd met een schot hagel schieten, en ja, dan is er altijd wel eentje raak. 

Wil je echt een verschil maken in de beleving binnen je organisatie op het gebied van eigenaarschap, passie en bevlogenheid? Wil je medewerkers die meedenken en meedoen in je organisatie? Laat het mij weten, dan gaan we samen aan de slag! Mail naar info@bruis.com of bel 085-0761414. 

Call Now ButtonBel ons op +31 (0) 85 076 1414