Hoeveel uur ‘arbeid’ jij?

Het zal je vandaag niet zijn ontgaan dat het 1 mei, de internationale dag van de arbeid, is. Op deze dag werd, na veel protesten van werknemers over hun arbeidsomstandigheden, de 8-urige werkdag ingevoerd. In Nederland werd de wet voor een 8-urige werkdag aangenomen in 1919. Het principe waarop dit is gebaseerd is de verdeling van 8 uren voor arbeid, 8 uren voor recreatie en 8 uren voor rust. Nu, bijna 100 jaar later, praten we over hetzelfde maar heet het work- lifebalance.

In de basis is er dus niet zoveel veranderd zou je denken. Toch hebben de ontwikkelingen in de technologie in de afgelopen 100 jaar een invloed op die balans omdat we meer keuzes hebben hoe we de dag invullen. We hebben nu de mogelijkheid om te bingewatchen, gamen, onze privémail en sociale media te checken en ga zo maar door. Maar waar verstaan we dat onder? Valt dat in de 8 uur voor recreatie of voor rust? En is dat dan zo goed voor ons en onze work-lifebalance? 

Daarbij heeft dezelfde technologie ervoor gezorgd dat je ’s avonds nog even kan checken of je mailtje van je werk nog was beantwoord door je klant of collega. Maar wanneer valt dat onder de 8 uur voor arbeid? Als je leidinggevende dat van je verwacht of ook als je daar zelf voor kiest? 

Onderaan de streep maakt het niet uit in welk ‘hokje’ het geplaatst wordt, maar bij een verkeerde balans kan het wel een invloed hebben op hoe je je voelt, je vitaliteit en daarmee je inzetbaarheid. En zo blijft het principe van de dag van de arbeid een gespreksonderwerp tussen werkgever en werknemer, ook nog na 100 jaar.

Call Now ButtonBel ons op +31 (0) 85 076 1414